dimecres, 2 d’abril del 2014

Alea jacta est

Voldria haver escrit aquesta entrada fa força dies, però he estat fora de joc per culpa d'una grip que m'està costant molt fer fora. 
Però anem al que interessa, i és que el curs vinent la Nutxi començarà escola!!! I com ja sabeu els que hi heu passat, triar escola és més difícil del que sembla. Per una banda, trobar una escola que s'acosti als principis i situació de la família (l'any passat ja parlava de les escoles bressol). Per començar nosaltres volem una escola pública, laica i en català. Després, a nosaltres no ens agradaria una escola on les criatures estan tot es dia assegudes a la taula fent fitxes, on els càstigs estan a l'ordre del dia, no es respecten els ritmes de les criatures. Jo pensava que això ja gairebé no existia, però hem anat veient que es dóna en més casos dels desitjats. N'hi ha de més subtils que d'altres, però durant les portes obertes m'han deixat anar algunes perletes... Principalment ens han agradat escoles petites, d'una línia, on respecten el ritme de les criatures i no posen la lectoescriptura com l'única cosa que existeix al món mundial. Que treballen per projectes (com més millor) i que barregen els cursos grans i petits per algunes coses (com més millor, també). Que creuen en el joc com una forma d'aprendre i que consideren que les famílies juguen un paper molt important en l'educació i per tant cal anar tots junts.
Respecte a la situació de la família, m'agradaria que la Nutxi anés a una escola on la majoria dels seus companys i companyes siguin similars a ella. Aquí algú em podria titllar de racista, ja que a mi no m'importa gens que a la seva classe hi hagi immigrants, però sí m'importa que ella sigui l'única diferent i per tant el percentatge d'immigració l'hem tingut en compte. Però també hem tingut en compte el percentatge de classe alta i algunes escoles han quedat descartades per aquest motiu. No vull que els amics i amigues de la meva filla vagin cada cap de setmana a esquiar o a jugar a golf o en vaixell o la llista dels Reis pugi una pasta, ni que aprengui a mirar per sobre l'espatlla de la gent. 

Molt bé, ara arriba el dia que ja has mirat totes les escoles hagudes i per haver de la teva ciutat o rodalies, que saps en quin ordre les posaries, però les coses no funcionen així... Resulta que tens unes puntuacions en funció d'uns criteris dels quals no tens per què estar d'acord i per tant a l'escola que posaries en primera opció potser no hi tens la màxima puntuació. I comença l'odissea, perquè llavors busques de totes les que tens la màxima puntuació la que més t'agrada, però les places són limitades i hi ha molta gent que té la mateixa puntuació que tu i per tant heu de fer un sorteig. I resulta que si no guanyes al sorteig llavors comença el misteri de com assignaran una plaça a la teva criatura, perquè a partir de la segona opció, ja es fa manual. I és que si no entra a la primera opció, potser que la segona també hagi hagut d'anr a sorteig i per tant en segona tampoc entra, i així successivament... Hi ha gent que et dóna receptes perquè prioritzis les escoles, però veient com funciona, no existeix LA recepta, cada cas és un món, cada ciutat un altre i cada any un altre.

En el nostre cas, anem a sorteig i som 14 famílies per 11 places. Si mirem els números de desempat i ordenem les famílies per aquest número, hi ha uns 30000 números que no volem que surtin perquè segur que llavors no ens toca i començaria l'odissea. Fent càlculs aproximats, sembla que tenim un 80% de possibilitats.

Actualitzo: acaba de sortir el número del sorteig, el 51866. Sembla que la nostra filla anirà a l'escola que hem triat dins les possibilitats que teníem :-)

4 comentaris:

  1. El tema de l'escola és una decisió difícil. Tant de bo tingueu sort! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho és!! Espero anar-vos-ho explicant aquí al bloc :-)
      Una abraçada!

      Elimina
  2. Deu ni do quina odissea. Felicitats!!!

    ResponElimina