diumenge, 8 de juliol del 2012

Quin detall (més perillós)!

El dia que vas a la primera visita amb la llevadora, et regala una o un parell de canastretes amb tot de mostres vàries. També te les donen quan surts de l'hospital i el primer dia que vas al grup de post-part. També, periòdicament rebo més mostres a casa, algunes suposo que les he demanat jo i d'altres no. I fins i tot en vam haver d'anar a buscar una a correus que encara no sé qui l'enviava. A mi sempre m'ha agradat molt rebre mostres de coses i xorrades vàries, però analitzem què contenen aquestes canastretes.

Tot i que ja no recordo tot el que portaven, hi ha bolquers i tovalloletes, aigua (amb un fulletó explicant per què aquella aigua és la millor per al teu bebè), crema anti-estries, subscripcions a revistes i altres coses (un altre dia en parlaré), tetines, xumets, biberons, llets de continuació, farinetes... Algunes d'aquestes mostres em semblen innòcues, però d'altres em semblen molt perilloses:

Xumets: En el cas de lactància artificial, el xumet és molt útil perquè els nadons necessiten succionar, però en el cas de lactància materna, el xumet pot interferir si aquesta no està ben establerta perquè confon el nadó. Si a sobre la criatura plora (com és normal en un bebè), has de sentir contínuament de la gent que li donis el xumet que es calmarà. Per tant, pot ajudar a una finalització prematura de la lactància materna.

Llets de continuació i farinetes: Per les mares que han decidit lliurement no donar o no seguir donant llet materna als seus fills, o no han pogut donar el pit per algun dels pocs motius que existeixen d'hipogalàctia, no em sembla mala idea que una casa comercial faci propaganda de la seva llet, però algú m'ha preguntat què vull fer jo abans d'enviar-m'ho? O pretenen que tingui un moment de debilitat per deixar el pit i tenir a mà la seva llet artificial? He de dir que jo no n'he tingut, però conec moltes mares que sí, i aquestes mostres poden ajudar a deixar la lactància, perquè sembla que donar llet artificial és més ràpid (tant com descordar-se els sostens i donar-li el pit?), més còmode (més còmode preparar el biberó que tenir sempre a punt el menjar al moment que necessita el bebè i a la temperatura ideal?) i l'alimenta igual (segur? podeu veure la llista de les corresponents composicions aquí). Respecte les farinetes, no em sembla bona idea que posi que són a partir dels 4 mesos, ja que la OMS recomana la lactància materna exclusiva (LME) fins als 6 mesos. Tot i que entenc que moltes mares comencem a treballar abans que la criatura faci els 6 mesos i per algunes els és complicat, que no vol dir impossible, fer LME fins els 6 mesos, aquest missatge de les cases comercials va penetrant en el coneixement popular i al final queda que el més normal és començar l'alimentació complementària als 4 mesos.

Tetines i biberons: Un cop més, si s'ha optat per la llet artificial, entenc que algú te la regali, però en un altre cas, es necessita el biberó? Només en el cas que es fes lactància mixta, es podria justificar, però ningú explica com donar el biberó per tal que no interfereixi a la lactància materna i el que està clar és que no és el mateix el pit que el biberó i per tant la succió és diferent, amb el que un nadó es pot confondre i provocar desinterès pel pit amb la conseqüent pèrdua de la lactància materna.

Estic pensant quina obra d'art podem fer amb totes les tetines i biberons que ens han regalat i que tenim desats... Per ara, la llet i les farinetes les regalaré a algú que les necessiti! M'apunto parlar de farinetes un altre dia.

2 comentaris:

  1. UF, amb llet artificial??? Aixó està prohibit, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si no m'equivoco, està prohibida la 1, però no la 2... que encara és pitjor, perquè moltes vegades les famílies adelanten a la llet 2 en comptes de la 1 perquè surt més barata, però és clar, està menys "desproteneïtzada"...

      Elimina