diumenge, 10 de febrer del 2013

Normalitzant el part

Dilluns, al programa "Els Matins de TV3" van parlar de parts. Van ensenyar un part natural a casa i van mig ensenyar un altre part a l'hospital (podeu veure el vídeo aquí). Primer de tot he de dir que m'agrada que es parli de parts, sobretot naturals, perquè el part és un procés natural i si tot va bé, com hauria de passar en la majoria de casos, no necessita cap mena d'intervenció mèdica. Un altre tema és que a vegades no es respecten els temps i es dóna pressa a la dona. O que alguns ja van amb prejudicis sobre l'edat de la dona o si és primerenca o no (recordo un company de feina dient-me: "ui, primerenca! Sortiràs de comptes i t'hauran de xutar oxitocina, fer episiotomia i treure la nena amb fórceps... perdona?). Per altra banda, avui en dia ens sembla que tot ha de passar en un tancar i obrir d'ulls i no tenim paciència per moltes coses i és clar, un part no és un pim-pam, parts exprés n'hi ha pocs. Així doncs, que es parli de parts naturals ajuda a normalitzar una situació que d'un principi ja era natural i en els últims temps ha deixat de ser-ho. L'Helena Melero comença l'apartat dient que de 79000 dones que van parir el 2012 més de 4000 ho van fer de manera natural. Estem parlant de només un 5%!!!!! Ja sé que no vol dir que totes parissin amb el pack complet i que aquí n'hi deu haver moltes que l'única intervenció va ser l'epidural, però un 5% de parts naturals em sembla molt poc.

En aquest cas el part que van ensenyar va ser a casa. Tot i que jo no he parit ni pariré a casa, em sembla fantàstic que s'ensenyi que parir a casa també és una molt bona opció per parir (sempre i quan l'embaràs no hagi tingut risc i el part es presenti també sense risc, amb un bon pla de desplaçament en cas d'urgència). Com a mínim no et talla el rotllo haver d'anar cap a l'hospital i canviar d'àmbit en el millor dels casos (a algú li pot semblar una tonteria, però el dolor es controla molt millor si tens la resta de coses controlades i tu pots estar concentrada).

El que no em va agradar del programa va ser que s'ensenyés un part "frustrat" sense ensenyar-lo sencer. Posar-se l'epidural no és en cap cas un fracàs, però s'ha d'entendre i respectar que la protagonista pogués sentir frustració en algun moment, ja que ella desitjava tenir un part completament natural, com bé diu l'Helena Melero. Però podrien haver ensenyat un part natural a l'hospital, que també existeixen o, com a mínim, podrien haver ensenyat tot el part de la Paloma.

I finalment, el que no em va agradar gens va ser la intervenció de l'Empar Moliner (i mira que m'agradava, aquesta senyora!) perquè tot i haver passat per un part, no parlava amb propietat. Què vol dir que l'epidural és bonica? No em posaré a parlar de les coses bones i dolentes que pot tenir una analgèsia peridural, però pot ser moltes coses menys bonica. L'altra frase estrella: "Et fan espatarrar! Home, passa..." Hi ha moltíssimes maneres de parir i la menys natural és justament aquesta. Tan reivindicativa que és aquesta dona normalment i justament en aquest tema cal passar per l'aro? O passem per l'aro perquè no en tenim coneixement? Crec que per parlar i discutir un tema cal tenir-ne un mínim coneixement, si no, perds tota la credibilitat. I defensar una postura pel simple fet d'anar en contra de la persona que tens al davant no enriqueix el debat.

Finament vull agrair a la Paloma i la Sara per acceptar compartir un moment tan íntim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada